accordionapplearrow-btnarrow-downarrow-left-simplearrow-leftarrow-right-simplearrow-right-tablearrow-rightcard-arrowcheckconfigurecta-arrowcz-flagdownloaddropdowngoogle-playicon-testinfologo-symbol-currentcolorlogo-symbolmailmessengerphonepinplayplus-greenplusquotesocial-besocial-fbsocial-igsocial-pinsocial-vimeosocial-youtubespintreezoom

Vydrží desítky let

Čím je specifické kompozitní dřevo
Terafest Intro image V1 2

Kompozitní dřevo je známé pod mnoha dalšími názvy. Možná jste se setkali s pojmem kompozitní materiál, WPC nebo Woodplastic. Vždy se jedná o ten stejný produkt.

Na trhu existuje mnoho materiálů, které se odkazují na kompozit, avšak s rozličným složením. Značka Terafest se odlišuje použitím speciální směsi HDPE polymeru a dřevěné moučky z ekologicky šetrně spravovaných lesů s certifikací PEFC. Tento přístup zajišťuje, že produkty nemají na svědomí kácení stromů. Místo toho využíváme dřevěné odpady. Kompozitní dřevo je extrémně odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, včetně mrazu, sněhu nebo deště, což činí z tohoto materiálu ideální volbu pro venkovní terasy. Díky jeho dlouhé životnosti a minimální potřebě údržby představuje kompozit výhodnější alternativu oproti tradičnímu dřevu.

Naše nabídka

Kompozitní prkna Terafest®
pro široké využití

TERAFEST Serie Natur1 Teak
Terasy Terafest®

TERAFEST Rozcestnik Ploty
Ploty Terafest®

TERAFEST Rozcestnik Obklady2
Fasády Terafest®

TERAFEST Rozcestnik Prislusenstvi3
Příslušenství

Web Kompozit WPC Srovnani V2 1

Jaká je kvalita kompozitního materiálu

Kompozitní materiály WPC (Wood Plastic Composite) se různí svou kvalitou. S rostoucím počtem výrobců, zejména z Číny, se na trhu objevuje mnoho produktů různé úrovně a bohužel ne vždy té nejvyšší. Kvalitu WPC produktů není vždy snadné určit a vyšší cena nemusí automaticky znamenat lepší kvalitu.

Terafest od Woodplasticu se pyšní licencí od americké firmy Strandex, která se specializuje na výzkum kompozitních materiálů, což nás řadí mezi špičkové evropské výrobce.

Kvalita a životnost našich WPC prken se odvíjí od typu prken (duté versus plné) a kvality použité směsi. Prkna Terafest® se vyznačují odolností proti ohýbání, minimální absorpcí vody, odolností vůči chemikáliím a slané vodě, díky čemuž jsou ideální pro použití u bazénů. Dále jsou vybavena protiskluzovým povrchem, nevytvářejí třísky a mají robustní profil pro snadnou montáž.

Náš kompozitní materiál je navíc známý vysokou barevnou stálostí a schopností časem získat přirozený vzhled a patinu. Všechny naše produkty prochází důkladným testováním a zákazníci je i po letech používání hodnotí velmi kladně. Prkna jsou navíc ekologická a šetří vaši peněženku. WPC profily jsou k dispozici pro okamžitý odběr nebo na objednávku v speciálních délkách. Jsou zdravotně nezávadná a vhodná i pro interiéry.

Díky investici do výzkumu a výroby garantuje výrobce záruku až 25 let. Našim cílem je, abyste s našimi produkty byli spokojeni po dlouhá léta.

Jaké jsou typy kompozitních prken

Na trhu najdete dva druhy prken z kompozitního materiálu: dutá (dutinková) a plná (masivní). Dutá prkna se po čase dříve rozpadnou. Na svědomí to mají povětrnostní podmínky, mráz, ostré slunce a déšť. Naopak plná prkna vám nabídnou dlouholetou životnost. 

Porovnání vlastností prken z WPC

+
WPC dute2 650x398 1
Výhody dutých prken

(+) Cenově dostupnější
(+) Nižší hmotnost
(+) Jednoduchá manipulace

WPC dute2 650x398 1
Nevýhody dutých prken

(–) Náchylnější k poškození
(–) Spádování
(–) Kotvení k podloží
(–) Záruka 5 let
(–) Náročnější montáž (spádovost)

+
WPC plne 650x398 1
Výhody plných prken

(+) Záruka až 25 let
(+) Vysoká tuhost a nosnost
(+) Není nutné spádovat
(+) Nemusí se kotvit k podloží
(+) Jednoduchá montáž

WPC plne 650x398 1
Nevýhody plných prken

(–) Cenově dražší
(–) Vyšší hmotnost

kompo natur inox HiRes

Co obsahuje kompozitní dřevo

Kompozitní materiál je tvořen kombinací několika složek. Typicky zahrnuje 60 % dřeva, přičemž jeho druh a původ nemají výrazný vliv na konečnou kvalitu produktu. Ve Spojených státech se do těchto materiálů dále přidávají alternativní materiály, mezi které patří rýžové slupky, obilné slámy nebo papír, kde zásadní roli hrají délka a tloušťka vláken. Dalších 30 % kompozitu tvoří plast, jehož typ je klíčový – běžnější levné plasty za nízkých teplot praskají. Naopak vysoce odolné typy jako HDPE nebo PVC jsou ideální volbou i do mrazů a ostrého slunce. Zbylých 10 % kompozitu tvoří speciální směs silikonu, UV stabilizátorů, barviv a adheziv, která je často nejdražší a rozhodující pro kvalitu, a bývá chráněna jako obchodní tajemství výrobců. Odpovědní výrobci investují do kvality těchto složek, aby zabezpečili dlouhodobou trvanlivost materiálu.

Na rozdíl od běžných WPC materiálů jsou prkna Terafest® ohýbatelná pomocí tepla. To umožňuje jejich použití na terasách s netradičními tvary. Jsou minimálně nasákavá, odolná vůči chemikáliím používaným v bazénech a slané vodě, vybavená protiskluzovým povrchem a pevným profilem, který brání jejich kroucení a praskání a zjednodušuje montáž.

Terasová prkna Terafest se také vyznačují vysokou barevnou stálostí, přesto dochází k mírným změnám barvy a struktury pod vlivem slunce a deště. Doporučuje se, zvláště v prvních měsících po instalaci, pravidelně přesouvat zahradní nábytek, abyste předešli nežádoucím barevným změnám.

Doba zrání prken na otevřené terase je obvykle 3 až 6 měsíců, na zastřešené terase až rok. Po této době prkna dosáhnou konečného odstínu.

Při výběru výrobce se zaměřte na jeho historii a původ materiálů. My vám můžeme zaručit, že naše produkty důkladně testujeme. Díky tomu jsou zdravotně nezávadné a vhodné i do  interiérových prostor. Na naše výrobky poskytujeme záruku až 25 let.